Barbeintnotater om bær og bading

blog

Sommeren byr på mye rikdom, for livsnytere av alle slag.

Alle de tingene du vet, som man snakker om når det handler om det gode liv. De tingene som ofte blir referert til som klisjeer. De skal man ikke kimse av. Man skal derimot pøse på av det som føles godt og sunt ut, det som føles levende ut. Ikke stopp når du har fått en liten porsjon sunn smoothie, en deilig badetur, eller en nærende samtale. Det er da reisen virkelig starter! Da er det bare å kjøre på med mer.

De siste månedene har bydd på mye GRATIS supermat, fra et tradisjonelt ernæringsmessig og holistisk perspektiv: i form av ville vekster, jording (for uinnvidde; dette er det det kalles når man har hudkontakt med eller er barbeint på Moder Jord, jeg kommer tilbake til saken ved en senere anledning), sykling, ledig og saftig sosialisering, solskinn, solnedganger og soloppganger, brus i trekroner og bading i saltvann og ferskvann.

Om sommeren er vi mer nakne for oss selv og hverandre, lokal og rein mat er mer synlig og tilgjengelig for oss på den nordlige halvkule (i hvertfall oss plantespisere), det blir mer fristende å ta et bad ute i friskt vann i bevegelse, mange av oss får følge den naturlige rytmen og er fri fra den dagligdagse rutinen. Vi føler større mulighet til å være i bevegelse følge impulser, være spontane, være åpne. Noen føler et press på å være glade og utadvendte, mens andre føler det kommer helt naturlig som en forlengelse av sommertilstanden. Mange vil uansett sikkert være enige i at det nå kan være lettere å integrere livsforgyldende aktiviteter, enn når høstens travelhet og kanskje også survær setter inn. Du fortjener det!

Og det er jo dette jeg driver med, i jobben som holistisk helsecoach. Det er det det handler om. Å leve. Og det kan ingen ta patent på. Men ikke la noen holde deg ifra det heller. Den ene delen av meg tenker, selvsagt, at det er utrolig viktig å spre budskapet om livsglede, tilstedeværelse, rein mat, kontakt med naturen, frihet og god galskap. Den andre delen av meg føler at jeg nesten er forpliktet til å formidle at disse tingene egentlig burde være selvsagt! At vi er så avskåret fra naturen, så tvunget inn i usynlige lenker, usynlige strukturer som holder oss på plass, at det holder oss små og får oss til å velge det trygge og det vanlige og ordinære, i steden for å Leve med stor L.

Det er ingenting i veien med å være vanlig. Men det er mye i veien med å ikke være seg selv. Og det tror jeg at mange ikke føler de har plass til i vårt samfunn. Og dette handler ikke om at vi ikke er heldige som bor hvor vi bor, det handler tvert om at vi er meget heldige og derfor må benytte sjansen, som alle andre levende vesener på planeten, og andre planeter, til å leve så fullverdig som vi kan. Og fra et egoperspektiv kan det virke som en moralsk pekefinger å få folk til å spise bedre, til å liksom være perfekte, men det er ikke det det handler om i det hele tatt! Det er selvsabotasje å kaste god helse og et rikt liv på båten fordi andre ikke har de samme mulighetene som oss. Og det er forkastelig at andre får folk som forsøker å Leve til å føle at det er feil. Og DÉT er det så viktig å snakke om. Det handler ikke om å være perfekt, men om å gi seg selv en sjanse. Bli bevisst på det man gjør mot seg selv, bli bevisst på hva man gjør for å holde seg selv nede eller for å vokse opp som menneske.

Ingen kan noen sinne ta patent på dette. Det handler jo om å ta tilbake det som vi, alle menneskene på planeten, har fått i gave den dagen vi ble født. Frihet til å være. Det er vi som eier jorda, eller vi som låner den, på lik linje. Og vi er fri. Du er fri. Til å gjøre det du vil, til å være den du vil. Om sommeren, og ellers. Det du gjør mot deg, gjør du også mot andre. Og gjennom å tillate deg selv å virkelig, virkelig være den du er, gir du verden, og alle menneskene her, en større gave enn det egoet noen sinne kan forstå.

Reklamer

5 kommentarer om “Barbeintnotater om bær og bading

  1. Helt enig – det burde jo egentlig være selvfølgelig at alle er seg selv og lever livet utifra sine egne ønsker og behov, men så er det disse forventningene som gjør at man tviler iblant… Godt skrevet! God helg!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s